Изправянето пред смъртта изглежда ужасяващо, но хората, преживели клиническа смърт, обикновено

...
Изправянето пред смъртта изглежда ужасяващо, но хората, преживели клиническа смърт, обикновено
Коментари Харесай

Учени погледнаха в мозъка на умиращ човек, ето какво има там

Изправянето пред гибелта наподобява ужасяващо, но хората, претърпели клиническа гибел, нормално разказват прекарването си като миг, в който са се почувствали умиротворени, хармонични и даже спокойни. Учените от години се борят да разгадаят какво се случва с нас сега на гибелта и наподобява, че най-сетне са покрай разгадаването.

Може да се допусна, че това чувство за умиротворение е методът на нашия мозък да се помири с обстоятелството, че умира. Възможно е обаче в реалност да се случва нещо по-сложно.

 Група учени от Университета на Вирджиния имат няколко теории за физиологичните промени, които настъпват в мозъка ни, когато клетките умират, написа Glasnews.bg.

Според Брус Грейсън, професор по психиатрия и невроповеденчески науки, проучванията на околосмъртните прекарвания се усложняват от обстоятелството, че е безусловно невероятно да се изследват в действително време, пише Science Alert. Това значи, че в действителност откривателите са принудени да разчитат на истории, мемоари и единствено в някои случаи на проучвания върху животни, с цел да схванат по какъв начин се трансформира мозъкът след прекарване покрай гибелта и по какъв начин това може да бъде потребно за бъдещата медицина.

Какво съставлява клиничната гибел?

Когато бъдат помолени да опишат своето прекарване покрай гибелта, хората са склонни да си спомнят какво са видели:

лица на роднини;
ярка светлина в края на тунела;
усещане за овакантяване на тялото ви;
„ реене “ над тялото ви;
усещане за засмукване в тунел със светлина в края;
духовна среща с по-висше създание, извънземни или изгубени близки.

Изследователите означават, че околните до гибелта прекарвания имат две страни на монетата: физическа и психическа. Физически нормално се свързва с извънредно мъчителни чувства, като пострадване на главата, сърдечен удар или прекъсване на дишането. Но психически, мозъкът, в противен случай, е податлив да изключи чувството за болежка, най-малко паметта за нея. Ето за какво оживелите от клинична гибел рядко приказват за възприятията си на болежка.

Много от тези феномени не могат да бъдат обяснени от науката, само че през 2022 година се случи нещо изумително – учените получиха скенер на мозъка на обречен на смърт човек, който хвърли светлина върху някои от събитията, които ни се случват сега на гибелта и за които не знаехме нищо.

Сканиране на мозъка на обречен на смърт човек

През 2016 година 87-годишен пациент беше включен към електроенцефалограма (ЕЕГ), когато ненадейно получи сърдечен удар и умря. ЕЕГ мери електрическите сигнали, които мозъкът създава, което може да помогне при диагностицирането и проучването на избрани неврологични положения, като гърчове или загуба на паметта.

След това откривателите следили пациента, с цел да изследват поредност от скорошни припадъци, след което сърцето на пациента ненадейно спряло и в ръцете на учените били скъпи данни. Изследователите откриват, че сърдечният удар е предшестван от 15-секунден интервал на високочестотни мозъчни талази (гама вълни), за които се счита, че играят роля в основаването и извличането на мемоари.

Според съавтора на проучването доктор Джамал Земмар е извънредно мъчно да се вършат изказвания единствено въз основата на един случай, само че може да се твърди, че учените разполагат с доказателства за сигнали директно преди гибелта и директно след прекъсване на сърцето, сходни на тези, които се случват при здрави хора по време на интервали на сънуване, спомняне или медитация.

Грейсън сподели, че данните могат да оказват помощ да се изясни за какво хората след клинична гибел постоянно оповестяват, че виждат лицата на близки.

Какво предизвиква клиничната гибел на мозъка

В своето изследване откривателите сканираха и ЕЕГ на хора, които се опитваха да си спомнят своите прекарвания покрай гибелта. Тези наблюдения също дават на откривателите доста улики. Например, откривателите са открили, че в този миг човешкият мозък “показва нараснала интензивност ” в няколко елементи по едно и също време – тези, свързани с паметта, зрението, слуха и страстите.

Според доктора от Националния университет Луис Дейвид Сан Филипо се счита, че темпоралният лоб е обвързван с прекарвания отвън тялото и мемоари покрай гибелта. Това, съгласно учения, е предиздвикало някои откриватели да имат вяра, че прекарванията, близки до гибелта, в действителност са единствено биологични и химични реакции на мозъчно умиране.

Учените също по този начин организираха опит върху плъхове, който сподели, че околните до гибелта „ положителни “ прекарвания могат да бъдат свързани с освобождението на серотонин в мозъка – по този метод, съгласно учените, мозъкът ни може да приготви тялото за гибел, давайки ни чувство за еуфория и облекчение на болката.

Някои откриватели, в това число Сан Филипо, имат вяра, че прекарванията покрай гибелта са всъщност толкоз биологични, колкото и духовни. Учените означават, че без значение от възрастта и културата, оживелите от клинична гибел описват всъщност една и съща история, с дребни разлики според от културните и духовни вярвания. Това, съгласно учените, може да значи, че това прекарване се случва отвън нашия мозък.

Клинично проучване на гибелта

Изследователите означават, че проучването на прекарванията покрай гибелта е извънредно комплицирано и по тази причина е мъчно да се планува по какъв начин може да се развие в бъдеще. Изследователите обаче считат, че разбирането на тези процеси може да помогне за създаването на нови способи за лекуване на неизлечимо заболели хора, както и да помогне на техните близки.

Учените имат вяра, че като схванат какво предизвиква този мир и еуфория преди гибелта на хората, откривателите биха могли да употребяват това, с цел да разработят мощна терапия за хора, които са в ужас. В допълнение, това ще направи гибелта по-малко „ мистериозна “ и затова по-малко „ ужасяваща “./Zdrave.to

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР